GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.
Risicoklasse

Risicoklasse

De risicoklasse. Misschien heb je deze term wel eens voorbij komen, maar wat houdt het precies in? Heb je een hypotheek en eigen woning? Dan komt de term risicoklasse om de hoek kijken. 

Maar wat is de risicoklasse precies?

Bij het kopen van een woning gaat kopen, sluit je een hypotheek af. Bij het afsluiten van deze hypotheek en het bepalen van je rentevaste periode, deelt de aanbieder van de hypotheek je in een risicoklasse. Hierin wordt aangegeven hoeveel risico de aanbieder loopt bij het afsluiten van de desbetreffende hypotheek. 

De risicoklasse is kort samengevat de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de waarde van de woning. De verhouding bepaalt, samen met de rentevaste periode, de hypotheekrente. Hoe lager jouw risicoklasse, hoe lager de hypotheekrente. 

Is er ook een voorbeeld?

De indeling wordt bepaald wanneer je een hypotheek afsluit. Hoe lager deze indeling, hoe lager de hypotheekrente. Is er ook een voorbeeld van een indeling? Zeker:

Voorbeeld van een risicoklasse-indeling:

  • Hypotheek voor 100% van de woningwaarde: 0,5% hogere rente;
  • Hypotheek voor 75% van de woningwaarde: 0,25% hogere rente;
  • Hypotheek voor 55% van de woningwaarde: geen renteopslag.

*  Let wel, de risicoklassen verschillen per bank 

Hoe bereken je risicoklasse?

Is het mogelijk om zelf jouw risicoklasse te berekenen? Wellicht niet heel expliciet, maar er is zeker een rekensom, waarmee je in de buurt kunt komen. Als je de hypotheeksom neemt en deze deelt door de marktwaarde, krijg je een uitkomst. Deze uitkomst moet je dan vermenigvuldigen met 100. Een voorbeeld: 

Hypotheeksom: 200.000 

Marktwaarde: 235.000

200.000 / 235.000 *100 = 85,1%

Door deze berekening uit te voeren, kun je in de tabellen van de geldverstrekker opzoeken in welke klasse je wordt ingedeeld. Je kunt onderaan de pagina ook vinden of je in aanmerking komt voor een topafslag.

Hoeveel kan een lagere risicoklasse schelen?

Hoeveel scheelt een lagere risicoklasse? Een lagere of hogere risicoklasse kan soms wel 0,5% aan hypotheekrente schelen. Bij een aflossingsvrije hypotheek is dit effect sterker dan bij een annuïteitenhypotheek

Wil je meer informatie, of heb je behoefte aan een verhelderend gesprek? 

Wil je meer informatie over de risicoklassen, of heb je behoeften aan een verhelderend gesprek? Bij GeldXpert staan we altijd voor je klaar! Je kunt ons contacteren via de contactpagina op onze website, of uiteraard bij ons langskomen op kantoor.

 

 
 

Soorten hypotheken

aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

De naam zegt het al, de aflossingsvrije hypotheek los je niet af. Je betaalt alleen rente over het geleende bedrag, oftewel over de hypotheekschuld. Dit doe je elke maand gedurende de looptijd van de hypotheek. 

annuïteitenhypotheek

Annuïteiten hypotheek

Een annuïteit is een periodiek vast bedrag. Met de Annuïteitenhypotheek betaal je dan ook  elke maand een gelijk bedrag.

Lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Lineair betekent rechtlijnig. Bij een lineaire hypotheek betaal je het geleende hypotheekbedrag in gelijke maandelijkse bedragen terug. Per maand wordt er rente berekend over de schuld die steeds verder afneemt.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is er in verschillende varianten., namelijk de standaard spaarhypotheek, de levenshypotheek of de beleggingshypotheek.  Wil je er meer over weten verschillende soorten spaarhypotheek, dan informeren we je graag persoonlijk.  

 
 
 
 
opeethypotheek

Opeethypotheek

De opeethypotheek is bedacht voor mensen die hun pensioen willen aanvullen met de overwaarde van hun huis. Dit gebeurde in de tijd van grote waardestijgingen van woningen.

ondernemershypotheek

Ondernemershypotheek

De naam zegt het al, de ondernemershypotheek is voor ondernemers. Ben je een DGA of Zelfstandige, dan hoor je hier uiteraard ook bij.

Hypotheek oversluiten?

Vestigingen

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.