Woningverbetering, steeds meer 55-plussers sluiten een hypotheek af om dit te realiseren

Als we kijken naar de 55-plussers en de hypotheekcijfers voor hun woningverbetering onder de loep nemen, zien we dat deze in het eerste kwartaal van 2022 tot recordhoogte zijn gestegen  (+102%) vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Door het gebrek aan betaalbare woningen voor senioren, kiezen steeds meer 55-plussers namelijk voor een woningverbetering in plaats van een verhuizing.

De trend lijkt zich komend jaar door te zetten

Hoewel de huizenmarkt zich lijkt te stabiliseren, is de kans groot dat de trend zich komend jaar door gaat zetten. Door de schaarste aan betaalbare woningen, kiezen steeds meer 55-plussers ervoor hun huis te verbouwen en overwegen de meeste geen verhuizing meer. Echter, dit is niet bevorderlijk voor de doorstroom op de huizenmarkt en zien we een forse daling in het aantal hypotheekaanvragen voor een nieuwe woning onder deze groep (-17%).

 

Zijn de hoge huizenprijzen de enige reden voor de terughoudendheid? 

Maar zijn de hoge huizenprijzen de enige reden voor de terughoudendheid onder deze groep? De huizenprijzen spelen natuurlijk een rol, maar ook het beperkte aanbod aan verschillende woningen heeft invloed. Veel koopwoningen voldoen namelijk niet aan de eisen van veel potentiële kopers. Het eisenpakket bestaat vaak uit:

 

  • Wonen in de eigen omgeving;
  • Gelijkvloers wonen;
  • Makkelijke verbinding met het OV;
  • Wonen in de buurt van culturele voorzieningen en winkels. 

 

Doordat er de afgelopen jaren maar weinig woningen zijn bijgebouwd die voldoen aan deze eisen, is het niet vreemd dat we nu zien dat steeds meer mensen uit deze doelgroep ervoor kiezen om te verbouwen in plaats van te verhuizen.

Bijbouwen om de vergrijzing op te vangen

Het is noodzakelijk dat er seniorenwoningen worden bijgebouwd die voldoen aan het eisenpakket van de 55-plussers, om de verwachte vergrijzing op te vangen. Op die manier kunnen zij gaan wonen op een plek die ze fijn vinden en komen er meer woningen vrij voor starters en doorstromers. Er liggen verschillende plannen klaar om dit te realiseren, denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van leegstaande kantoorpanden.

 

GeldXpert kan helpen bij het vinden van de juiste woning

Ben jij op zoek naar een seniorenwoning? GeldXpert kan je helpen bij het vinden van de juiste woning. GeldXpert kan ook helpen bij het verkrijgen van een financiering voor woningverbetering, een verbouwing en/of verduurzaming. In een tijd waarin het aanbod beperkt is, kunnen wij jou nog steeds voorzien van het juiste advies en de beste hulp. Benieuwd naar onze dienstverlening en de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website. 

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.