GeldXpert bij jou in de buurt?

Welke hypotheekvormen zijn er? Alle 6 onder de loep

Inhoudsopgave:

Welke hypotheekvormen zijn er? Een vraag die wij vaak krijgen. Dit is volstrekt logisch uiteraard, aangezien wij zelf ook altijd kijken naar jouw situatie en welke hypotheekvorm hier het beste bij past. De hypotheekvorm zegt hoe jij een hypotheek aflost. Er zijn verschillende manieren van aflossen en dus verschillende hypotheekvormen. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende vormen, waar je op wilt letten en welke jij nodig hebt. 

Welke hypotheekvormen zijn er? 

Hypotheekvormen heb je in verschillende soorten en maten? De meeste bekende zijn: 

  • Annuïteitenhypotheek;
  • Lineaire hypotheek;
  • Aflossingsvrije hypotheek;
  • Spaarhypotheek;
  • Opeethypotheek;
  • Ondernemershypotheek.

Elke hypotheekvorm dient zijn eigen doel en elke vorm is weer geschikt voor een andere doelgroep. Soms kun je aan de naam al afleiden voor welke doelgroep hij is, denk aan de ondernemershypotheek. Aan de naam van deze vorm is gemakkelijk af te lezen dat deze geschikt is voor ondernemers. 

Welke hypotheekvormen zijn er? 

Ben je een starter? Houd dan rekening met het volgende:

Voor starters is het tegenwoordig alleen mogelijk een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, of een combinatie van die twee af te sluiten. Een andere vorm is niet mogelijk aangezien je de hypotheekrente dan niet kunt aftrekken van de belasting.

Laten we de verschillende hypotheekvormen bij langslopen

Om je een duidelijk overzicht te geven van de verschillende hypotheekvormen en wat hun eigenschappen zijn, zullen we ze hieronder kort met je doorlopen:

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm, waarbij je elke maand hetzelfde bruto maandbedrag betaalt. Dit is dus een periodiek vast bedrag. De maandlasten bestaan uit rente en aflossingen. Aan het begin van de looptijd zal dit veel rente zijn en weinig aflossing, maar naarmate de looptijd vordert en er meer is afgelost, wordt de rente lager en draaien deze waarden langzaam om. 

Wanneer kies je voor een Annuïteitenhypotheek?

  • Als je tussentijds wilt aflossen;
  • Je niet wilt beleggen;
  • Je lage maandlasten wilt aan het begin van de looptijd;
  • Als je gelijkblijvende bruto maandlasten wilt tijdens de looptijd.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek betekent rechtlijnig. Bij deze hypotheekvorm betaal je het geleende bedrag aan hypotheek in gelijke delen per maand terug. De rente wordt elke maand berekend over de schuld en deze neemt steeds verder af. 

Wanneer kiezen voor een lineaire hypotheek?

  • Als je tussentijds wilt aflossen;
  • Je niet wilt beleggen;
  • Als je wilt dat je maandlasten afnemen gedurende de looptijd;
  • Je de laagste mogelijke totale maandlasten over de gehele de looptijd wilt.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is wellicht geen verrassende naam als we je vertellen dat je deze hypotheek niet aflost. Je betaalt namelijk alleen rente over je hypotheekschuld. Dit doe je elke maand zolang je hypotheek loopt. Omdat je tijdens de looptijd niet aflost, blijft de rente maandelijks gelijk. Deze rente wordt voor een bepaalde periode vastgezet. 

Wanneer kiezen voor een Aflossingsvrije hypotheek?

  • Je niet wilt aflossen gedurende de looptijd;
  • Je meer meer vrijheid en flexibiliteit wilt als je wel wilt aflossen;
  • Als je meer hypotheek wilt met een kortere looptijd;
  • Je niet per se een hoge hypotheek hoeft.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek kun je weer opdelen in twee verschillende vormen. Je hebt de: 

  • Standaard spaarhypotheek;
  • Levenshypotheek;
  • Beleggingshypotheek.

Bij deze spaarhypotheken geldt dat je maandelijks rente over de hypotheekschuld betaalt, je de hypotheekschuld niet aflost en betaal je een premie voor een levensverzekering, spaarrekening of beleggersrekening. Hoewel het sinds 2013 niet meer mogelijk is om een nieuwe spaarhypotheek af te sluiten, is het wel toegestaan om je bestaande spaarhypotheek over te zetten naar een nieuwe woning als je gaat verhuizen.

Wanneer kiezen voor een Spaarhypotheek? 

  • Je wilt vermogen opbouwen dat je in de toekomst af kunt lossen; 
  • Je wilt je huidige spaarhypotheek voortzetten;
  • Je tussentijds niet wilt aflossen.

Opeethypotheek

Wil je jouw pensioen aanvullen met de overwaarde van je huis? Dan is de opeethypotheek een ideale hypotheekvorm! Als je woningwaarde is gestegen, dan is dit een interessante manier om de overwaarde te gebruiken voor je pensioen. De opeethypotheek wordt ook wel omgekeerde hypotheek of krediethypotheek genoemd.

Wanneer kiezen voor een Opeethypotheek?

  • Als je pensioen wilt aanvullen met (een deel van) de overwaarde van je woning.

Ondernemershypotheek

Tot slot hebben we de ondernemershypotheek. Deze is uiteraard voor de ondernemers onder ons. Deze hypotheekvorm is beschikbaar voor iedere ondernemer. Wel is de eis dan dat je twee jaar bezig bent met je onderneming, soms zelfs drie jaar. Echter, soms kun je aan de hand van een goed gesprek met je bank de hypotheek eerder afsluiten. 

Wanneer kiezen voor een Ondernemershypotheek?

Ga voor meer informatie over het kiezen van een ondernemershypotheek naar dit artikel. Hierin bespreken we deze hypotheekvorm uitgebreider. 

Lineaire hypotheek voordeliger dan annuïteitenhypotheek door inflatie?

Sommige mensen zijn van mening dat een lineaire hypotheek gunstiger is dan een annuïteitenhypotheek, omdat je gedurende de looptijd minder rente zou moeten betalen. Of dit ook echt zo is, hangt meestal af van de huidige inflatie. De hypotheekschuld wordt hier namelijk door beïnvloed. Bij een inflatie van 3% of hoger, is de annuïteitenhypotheek inderdaad iets goedkoper. Is de inflatie echter lager, dan is de lineaire hypotheek iets gunstiger.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een hypotheekvorm?

Bij het kiezen van de juiste hypotheekvorm, moet je rekening houden met jouw persoonlijke situatie. Deze heeft namelijk invloed op de keuze die jij moet maken. Het is daarom belangrijk dat je een gesprek inplant met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan jou precies vertellen welke hypotheekvorm bij jouw situatie past.

Zie je door de verschillende hypotheekvormen jouw toekomstige woning niet meer?!

Maken al deze verschillende hypotheekvormen je onzeker en weet je niet zo goed welke precies bij jouw specifieke situatie past? Dan helpen wij je graag uit de brand! Bij GeldXpert voorzien we je van 100% onafhankelijk advies wat jou weer verder helpt! Benieuwd naar de mogelijkheden, of heb je vragen? Je kunt contact met een vestiging bij jou in de buurt. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.