Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning 2023

verlaging

Verlaging schenkingsvrijstelling

De verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning, wordt per 1 januari 2023 terug gebracht naar €27.231. Per 1 januari 2024 zal de regeling zelfs helemaal worden afgeschaft. Ouders mogen hun kinderen momenteel eenmalig een belastingvrij bedrag van €106.671 schenken. Dit kunnen ze gebruiken voor het kopen, verbouwen of aflossen van een woning. De schenking wordt vanaf 2023 dus beperkt, wat betekent dit voor jou?

 

Wat zijn de huidige voorwaarden van de vrijstelling?

Om gebruik te mogen maken van de schenkingsvrijstelling, moet de ontvanger van de schenking aan enkele voorwaarden voldoen: 

 

  • hij of zij moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn;
  • het geld dan hem of haar geschonken worden;
  • Het geld moet worden besteed aan de eigen woning;
  • Schenken kan momenteel nog tot €106.671. 
 

De huidige overspannen woningmarkt

Per 1 januari wordt de schenkingsvrijstelling dus ingeperkt. Dit staat allemaal beschreven in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV. De inperking wordt ingezet, aangezien deze niet meer optimaal kan functioneren in de huidige overspannen woningmarkt. Daarnaast kan de vrijstelling vermogensongelijkheid aanwakkeren. Het verschil in (financieel) vermogen tussen verschillende groepen mensen in de samenleving wordt op die manier té groot. 

 

Stap- voor stap afbouwen

De schenkingsvrijstelling voor eigen woning wordt per 1 januari 2024 dus volledig afgeschaft. De afschaffing gaat als het ware stap- voor stap, aangezien de afschaling per 1 januari 2023 al in gang gezet wordt. 

 

Gebruik maken van de regeling?

Ben je komend jaar of volgend jaar van plan om gebruik te maken van de regeling door geld te schenken, of een schenking in ontvangst te nemen? Dan is het belangrijk dat je je tijdig laat adviseren, zodat je weet welke mogelijkheden er nog beschikbaar zijn als je gebruik wilt gaan maken van de schenkingsvrijstelling. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

 

Deskundig advies nodig?

Ga je gebruik maken van de regeling, is het nog niet helder wat er gaat veranderen, of worstel je met andere vragen? Dan is het verstandig om je deskundig te laten adviseren. Bij GeldXpert voorzien we je graag van dit advies. Wij begeleiden en adviseren over hypotheken, verzekeringen en andere geldzaken. Heb je vragen of behoeften aan een oriëntatiegesprek? Neem dan contact op met een GeldXpert vestiging bij jou in de buurt.