GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning 2023

Inhoudsopgave:

De verlaging van de schenkingsvrijstelling eigen woning wordt per 1 januari 2023 verlaagd naar € 27.231. Vanaf 1 januari 2024 wordt de vrijstelling zelfs helemaal afgeschaft. Ouders mogen hun kinderen nu eenmalig een belastingvrij bedrag van € 106.671 schenken. Ze kunnen het gebruiken om een ​​huis te kopen, te renoveren of af te lossen. Wat betekent deze schenkingsvrijstelling concreet voor jou? We zullen het in deze blog toelichten. 

Wat zijn momenteel de huidige voorwaarden?

Om van de vrijstellingen gebruik te mogen maken, moet de ontvanger aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn;
  • Het geld moet uiteraard worden gebruikt voor de eigen woning;
  • Schenken kan momenteel nog tot €106.671. 

Hoe ziet de nieuwe regeling eruit? 

De vrijstelling voor eigen woningen wordt per 1 januari 2024 geheel ingetrokken. De intrekking gaat stapsgewijs, aangezien de eerste stappen al worden gezet in 2023 door de vrijstelling te verlagen naar € 27.231. 

Wil je gebruik gaan maken van de regeling? 

Ben je van plan om de komende jaren gebruik te maken van de vrijstelling? Dan is het erg belangrijk om tijdig advies in te winnen. Door de aankomende veranderingen kun je voor onverwachte verrassingen komen te staan en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Als je dus geld wilt schenken, of zelf een schenking in ontvangst wilt nemen, is het belangrijk je je duidelijk en tijdig laat adviseren. 

Behoefte aan duidelijk en helder advies? 

Wil je gebruik gaan maken van de vrijstelling, maar belemmeren de aankomende regels je in je keuze? Dan kan een verhelderend oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs een hele opluchting zijn. Heb je vragen of behoeften aan een oriëntatiegesprek? Neem dan contact op met De Keizer via ons contactformulier. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.