Hebben jij en je partner besloten te gaan scheiden? Dan hebben jullie het vaak al moeilijk genoeg. Toch is het belangrijk dat er enkele belangrijke zaken geregeld worden. Zo ook de hypotheek op jullie woning. Hoe pakken jullie dit aan? Wat moeten jullie allemaal regelen? In dit artikel laten we je 6 belangrijke stappen zien die je wilt ondernemen als het aankomt op jullie scheiding en hypotheek.
Scheiden en hypotheek? Je staat er niet alleen voor
Belangrijk om te weten is dat je er tijdens een scheiding nooit alleen voor staat. Weet je niet wat je moet doen of hebben jullie een specifieke situatie waar jullie gezamenlijk niet uitkomen? Dan kan het inschakelen van financiële begeleiding uitkomst bieden.
De 6 stappen die je wilt ondernemen
Stap 1: Informeer de hypotheekverstrekker
Allereerst wil je de hypotheekverstrekker op de hoogte stellen van de situatie. Dit is belangrijk omdat de hypotheekverstrekker moet worden geïnformeerd over de verandering in de eigendomssituatie en om eventuele wijzigingen in de hypotheekvoorwaarden te bespreken.
Het is raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de hypotheekverstrekker en hen op de hoogte te stellen van de scheiding. Zij kunnen je informeren over de stappen die je moet nemen en welke documenten je moet verstrekken om de wijzigingen in de hypotheekovereenkomst door te voeren.
Stap 2: Maak afspraken over de hypotheek
Na het informeren van de hypotheekverstrekker is het belangrijk om afspraken te maken over de hypotheek. Dit houdt in dat je bepaalt wie de verantwoordelijkheid draagt voor het betalen van de hypotheek en hoe de betalingen zullen worden verdeeld.
Het is essentieel om deze afspraken schriftelijk vast te leggen en deze op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Dit document is een juridisch contract tussen beide partners en regelt de financiële afspraken na de scheiding. Het is verstandig om een advocaat te raadplegen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant om ervoor te zorgen dat alle belangrijke aspecten worden behandeld. Wij kunnen je hierin altijd ondersteunen.
Stap 3: Onderzoek de mogelijkheden voor herfinanciering
In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hypotheek te herfinancieren na een scheiding. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als een van jullie de woning wil behouden en de andere uitgekocht moet worden.
Het is belangrijk om de mogelijkheden voor herfinanciering te onderzoeken en te kijken naar de verschillende hypotheekproducten die beschikbaar zijn. Het kan hierin wederom handig zijn advies in te winnen bij een hypotheekadviseur om de beste optie te vinden die past bij jullie financiële situatie na de scheiding.
Stap 4: Verdeel de eigendom van de woning
Bij een scheiding dienen jullie natuurlijk ook de eigendom van de woning te verdelen. Dit kan betekenen dat de woning verkocht moet worden en de opbrengst verdeeld moet worden tussen jullie beiden, of dat een van de partners de woning wil behouden en de andere partner uitgekocht moet worden.
Het is belangrijk om hier zorgvuldig over na te denken en rekening te houden met de financiële consequenties op lange termijn. Het kan verstandig zijn om een taxateur in te schakelen om de waarde van de woning te bepalen. Op die manier ontvang je een duidelijk overzicht en weten jullie waar je aan toe bent.
Stap 5: Pas de hypotheek aan
Na het verdelen van de eigendom van de woning is het belangrijk om de hypotheek aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit kan betekenen dat de hypotheek op naam van een van jullie moet worden gezet, of dat de hypotheek opnieuw moet worden bepaald op basis van de nieuwe financiële situatie.
Neem hiervoor ook contact op met de hypotheekverstrekker om de benodigde wijzigingen door te voeren. Er moeten bijvoorbeeld nieuwe documenten worden opgemaakt en hier kunnen kosten aan verbonden zijn.
Stap 6: Houd rekening met de belastingen
Bij het scheiden en regelen van de hypotheek is het belangrijk om rekening te houden met belastingen. Het kan zijn dat er belastingen betaald moeten worden bij het verdelen van de eigendom van de woning of bij het herfinancieren van de hypotheek.
Het is verstandig om hier goed naar te kijken en eventueel een belastingadviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de mogelijke belastingverplichtingen en om te kijken naar eventuele fiscale voordelen die je kunt benutten.
Onafhankelijk advies nodig? Wij helpen je graag verder!
Het regelen van de hypotheek bij een scheiding is een complex proces, maar het is essentieel om het goed af te handelen om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Komen jullie er zelf niet uit? Dan helpen wij graag! Bij GeldXpert voorzien we jullie van 100% onafhankelijk advies zodat we met de juiste strategie aan de slag kunnen. Benieuwd naar de mogelijkheden, of heb je vragen? Neem dan contact op met een vestiging bij jou in de buurt.