Risicoklasse

Risicoklasse, wat houdt dit concreet in? 

De risicoklasse. Wellicht hoor je de term wel eens voorbij komen, maar wat houdt het precies in? Heb je een eigen woning en hypotheek? Dan komt de risicoklasse om de hoek kijken. We beantwoorden voor jou de meest voorkomende vragen:

 

  • Wat is de risicoklasse precies?
  • Is er een voorbeeld van zo’n indeling?
  • Hoe bereken je de risicoklasse?
  • Hoeveel scheelt een lagere risicoklasse?

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wat is de risicoklasse precies?

Als je een woning gaat kopen, sluit je een hypotheek af. Bij het afsluiten van deze hypotheek en het bepalen van je rentevaste periode, deelt de aanbieder van de hypotheek je in in een risicoklasse. Hierin wordt aangegeven hoeveel risico de aanbieder loopt bij het afsluiten van de hypotheek. 

 

De risicoklasse is in wijze de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de waarde van de woning. Deze verhouding bepaalt samen met de rentevaste periode de hypotheekrente. Hoe lager jouw risicoklasse, hoe lager jouw hypotheekrente. 

 

Is er ook een voorbeeld van zo’n indeling?

De indeling wordt dus bepaald wanneer je een hypotheek afsluit. Hoe lager deze indeling, hoe lager je hypotheekrente. Hebben jullie ook een voorbeeld van zo’n indeling? 

 

Voorbeeld van een risicoklasse-indeling:

 

  • Hypotheek voor 100% van de woningwaarde: 0,5% hogere rente;
  • Hypotheek voor 75% van de woningwaarde: 0,25% hogere rente;
  • Hypotheek voor 55% van de woningwaarde: geen renteopslag.
 

*  De risicoklasses verschillen per bank 

 

Hoe bereken je de risicoklasse?

Kun je zelf jouw risicoklasse berekenen? Wellicht niet heel specifiek, maar er is zeker een rekensommetje waarmee je in de buurt kunt komen. Als je de hypotheeksom neemt en deze deelt door de marktwaarde, krijg je een uitkomst die je weer moet vermenigvuldigen met 100. Een voorbeeld: 

 

Hypotheeksom: 200.000 

Marktwaarde: 235.000

 

200.000 / 235.000 *100 = 85,1%

 

Door deze berekening te maken kun je in de tabellen van de geldverstrekker opzoeken in welke klasse je wordt ingedeeld. 

 

Hoeveel scheelt een lagere risicoklasse?

Hoeveel scheelt een lagere risicoklasse nu precies? Een hoge of lagere risicoklasse kan soms wel 0,5% aan hypotheekrente schelen. Bij een aflossingsvrije hypotheek is dit effect sterker dan bij een annuïteitenhypotheek. 

 

Wil je meer informatie, of heb je behoeften aan een verhelderend gesprek? 

Wil je meer informatie over de risicoklassen, of heb je behoeften aan een verhelderend gesprek? Bij GeldXpert staan we altijd voor je klaar! Je kunt ons contacteren via de contactpagina op onze website, of uiteraard bij ons langskomen op kantoor.