GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Rente meenemen naar nieuwe woning

Inhoudsopgave:

Het kopen van een nieuwe woning is vaak erg leuk en spannend, maar er komt vaak veel bij kijken. Naast het vinden van de perfecte plek om te wonen, moet je ook nadenken over de financiële aspecten die bij de koop komen kijken. Eén belangrijk punt is bijvoorbeeld de rente op je huidige hypotheek en de eventuele mogelijkheid deze rente mee te nemen naar je nieuwe woning. 

Veel mensen denken namelijk dat ze de rente op hun huidige hypotheek moeten aflossen voordat ze een nieuwe woning kunnen kopen, maar het is mogelijk om de rente op je huidige hypotheek over te dragen naar je nieuwe woning, wat je aanzienlijke besparingen kan opleveren.

Klinkt interessant, maar hoe werkt het precies?

Het meenemen van rente naar een nieuwe woning wordt ook wel ‘verhuisregeling’ of ‘meeneemregeling’ genoemd. Het houdt in dat je de rente van je huidige hypotheek behoudt en deze meeneemt naar je nieuwe woning. Dit betekent dat je dezelfde rente blijft betalen, zelfs als de rentetarieven in de tussentijd zijn gestegen.

Of dit voor jou ook mogelijk is, ligt aan de flexibiliteit van hypotheekverstrekkers en de voorwaarden van je huidige hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om de rente mee te nemen naar een nieuwe woning, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

En wat zijn de voordelen?

Het meeverhuizen van je rente naar een nieuwe woning kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Ten eerste kan het je helpen om lagere maandelijkse hypotheeklasten te behouden. Als je huidige rente lager is dan de huidige marktrente, kun je profiteren van de lagere rente en zo geld besparen op je maandelijkse betalingen.

Een ander voordeel  is dat je de voorwaarden van je huidige hypotheek behoudt. Als je tevreden bent met bijvoorbeeld de looptijd en de aflossingsvorm, dan is het meenemen van de rente een goede optie. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over het aanpassen van je hypotheekvoorwaarden en kunt gewoon doorgaan met het aflossen van je hypotheek zoals je gewend bent.

Waar moet ik verder nog meer op letten?

Hoewel het meenemen van je rente naar een nieuwe woning verschillende voordelen kan bieden, zijn er ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst wil je controleren of je huidige hypotheekverstrekker deze mogelijkheid biedt. Niet alle hypotheekverstrekkers staan rente meenemen toe, dus het is belangrijk om dit van tevoren te controleren.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de voorwaarden van je huidige hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers stellen bepaalde eisen aan het meenemen van rente, zoals een minimale resterende looptijd van de hypotheek. Zorg ervoor dat je deze voorwaarden begrijpt en dat je aan alle vereisten voldoet, voordat je besluit de rente mee te nemen.

Als de rente verhuist naar de nieuwe woning gaat elke verstrekker anders om met de huidige hypotheek. De meesten zetten de rente daarvan om naar of de overbruggingsrente of naar een variabele rente er zijn maar een klein aantal partijen die de rente op beide woningen gelijk houdt.

Tot slot

Het meenemen van rente naar een nieuwe woning is een regeling waar niet altijd gebruik van gemaakt kan worden, maar als je hier gebruik van kunt maken, kun je profiteren van enkele interessante voordelen. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? We gaan graag met je in gesprek op één van onze kantoren om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.