GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Private lease en hypotheek

Inhoudsopgave:

Private lease en hypotheek. Heeft het invloed?

Bij het afsluiten van een hypotheek, dien je met veel zaken rekening te houden bijvoorbeeld je private lease en hypotheek. Heb je verhuisplannen? Houd dan goed rekening met het feit dat er vanaf 1 april 2022, strenger wordt gekeken naar het private lease contract bij het afsluiten van een hypotheek. Om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan, zullen we je in deze blog alles vertellen over de impact van private lease op je toekomstige hypotheek:

  • Wat is private lease?
  • Private lease BKR 2022;
  • Heeft het gevolgen voor mijn maximale hypotheek?
  • Private lease hypotheek omzeilen?
  • Zijn er andere oplossingen?

Wat is private lease

De meeste lezers zullen het ongetwijfeld weten, maar voor de mensen die nog niet bekend zijn met het fenomeen ‘private lease’, zullen we het kort toelichten. Private lease is in een notendop: een particulier die in een nieuwe auto rijdt, zonder dat hij/zij eigenaar is van de auto.

Als je een private leasecontract afsluit, betaal je maandelijks een bepaald bedrag, waarin alle kosten voor de auto zijn opgenomen. Bij de afsluiting kies je vaak voor een bepaalde looptijd en een maximaal aantal kilometers per jaar.

Private lease BKR 2022

Heb je een leaseauto en dus een leasecontract? Dan wordt dit bij het BKR (bureau krediet registratie) geregistreerd. Vanaf 1 april dit jaar gaan er echter wat dingen veranderen aan deze registratie die invloed kunnen hebben op jouw maximale hypotheek.

In 2021 en voorgaande jaren werden leasecontracten ook bij het BKR vastgelegd, alleen was dit 65% van de totale waarde. Vanaf 1 april 2022 wordt dit 100% van de totale waarde. De vaste last zal dus zwaarder gaan meetellen bij je financiële verplichtingen en dit heeft een grote impact op je maximale hypotheek.

Private lease gevolgen voor hypotheek

Aan de ene kant heeft een auto lease natuurlijk zo zijn voordelen, maar veel mensen vergeten dus de impact die het kan hebben op je maximale hypotheek, zeker vanaf 1 april dit jaar. De impact zal niet iedereen voelen, maar zal vooral van toepassingen zijn op mensen met een ongeveer modaal inkomen.

Ons advies: onderschat de impact van een private lease contract op je maximale hypotheek niet en laat je goed adviseren over dit onderwerp. Breng de financiële consequenties helder in kaart. Ook is het handig om te weten dat een leasecontract niet alleen van toepassing is op auto’s, maar op alle leningen boven de €250. Lening boven dit bedrag worden ook geregistreerd bij het BKR.

Zijn er oplossingen?

Het is uiteraard niet toegestaan om je private lease contract te omzeilen bij het aanvragen van een hypotheek. De lening staat tevens geregistreerd, dus zal het uiteindelijk altijd duidelijk worden dat je een leasecontract hebt afgesloten.

Zijn er andere oplossingen?

Zijn er andere acties die je nu kunt ondernemen om de impact op je hypotheek te beperken? In sommige gevallen kun je het contract beëindigen of kan het afgekocht worden. Dit is echter niet altijd mogelijk en als je de auto nodig hebt, is dit ook geen slimme zet. Vooruitbetalen is ook een mogelijkheid, alleen is dit niet bij alle leasemaatschappijen een optie.

Deskundig advies nodig?

We kunnen ons voorstellen dat je door alle informatie de oplossing niet meer ziet. Wat is de juiste aanpak en welke aanpak werkt in mijn voordeel? Kamp je met deze vraag en heb je behoeften aan het juiste deskundige advies? Dan ben je bij GeldXpert aan het juiste adres. Heb je vragen of behoeften aan een oriëntatiegesprek? Neem dan contact op met een GeldXpert vestiging bij jou in de buurt.

Picture of GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.