GeldXpert bij jou in de buurt?

Overdrachtsbelasting startersvrijstelling

Inhoudsopgave:

Wanneer krijg ik vrijstelling van de overdrachtsbelasting?

Starters tussen de 18 en 35 jaar oud betalen voor een woning onder de 400.000 euro geen overdrachtsbelasting. Het niet betalen van overdrachtsbelasting wordt ook wel de startersvrijstelling genoemd. Vanaf volgend jaar (1 januari 2023), gaat er het één en ander veranderen rondom deze startersvrijstelling.

Voor wie geldt de startersvrijstelling?

Aan welke voorwaarden dien je te voldoen alvorens je gebruik mag maken van de startersvrijstelling? We zullen hieronder een overzicht maken van de voorwaarden:

  • De koper is tussen de 18 en 35 jaar oud;
  • De koper heeft nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling;
  • De koper gaat zelf in de woning wonen. Hij of zij mag de woning niet verhuren;
  • De woning mag niet meer kosten dan 400.000 euro (2022).

Wat gaat er veranderen?

Als we kijken naar de overdrachtsbelasting startersvrijstelling, dan gaan er volgend jaar (2023) een aantal dingen veranderen. Zo gaat de grens van de vrijstelling omhoog met 40.000 euro, waardoor deze op 440.000 euro uitkomt. Deze regeling wordt van kracht op 1 januari 2023.

Ik heb al eerder een woning gekocht, wat nu?

Heb je al eerder een woning gekocht en vraag je jezelf af of je nog gebruik kunt maken van de vrijstelling? Dat kan zeker, mits je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. Van de vrijstelling kun je namelijk éénmalig gebruik maken. Het aantal huizen dat je in het verleden hebt gekocht maakt niet uit.

Woning dient hoofdverblijf te zijn

Wil je gebruik maken van de overdrachtsbelasting startersvrijstelling? Dan dient het huis dat je koopt door middel van deze vrijstelling wel je hoofdverblijf te zijn. Je betaalt dus wel 8% (vanaf volgend jaar 2023 10,4%) overdrachtsbelasting als je bijvoorbeeld:

  • De woning voor je kind koopt;
  • De woning gaat verhuren;
  • De woning als vakantiewoning gaat gebruiken.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Benieuwd naar jouw mogelijkheden en wat de vrijstelling voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met jouw GeldXpert. Wij voorzien je graag van het juiste onafhankelijke advies. Via het formulier op onze website kun je contact opnemen met jouw GeldXpert.

Wat valt er precies onder stormschade?

Maar wat valt er nu precies onder stormschade? Zoals de naam al doet aangeven, is dat alle schade die ontstaat door storm denk aan: hevige regenval, harde wind en overstromingen. Dakpannen kunnen wegwaaien, er kunnen lekkages ontstaan en in het ergste geval kan er zelf een boom omwaaien en schade aanrichten aan je woning of omliggende spullen.

Wanneer is er sprake van storm?

Als jij je verzekert tegen stormschade, dan geldt dit uiteraard alleen als de schade is ontstaan door een storm. Maar wanneer is er sprake van een storm? De woonverzekeraar zal dit controleren bij het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Zij spreken van een storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Voor de meeste verzekeraars is windkracht 7 echter al genoeg om te spreken van een storm en zal er bij deze windkracht ook schade worden vergoed.

Inboedel- of opstalverzekering?

Er zijn grofweg twee verzekeringen die schade dekken die kan ontstaan tijdens een storm: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt alle schade aan je woning en dingen die vast staan en de inboedelverzekering dekt schade aan je meubels en de dingen die los staan in je woning.

De overkapping, schutting, muren, zonnepanelen, laadpalen en ramen vallen onder de opstalverzekering. Vloeren, meubels en andere spullen die losstaan in de woning vallen onder de inboedelverzekering. Schade aan je auto kun je dekken met een beperkt casco of volledig casco (allrisk).

Hulp nodig bij het afsluiten van de juiste verzekeringen?

Heb je hulp nodig bij het afsluiten van de juiste verzekeringen of wil je jouw huidige verzekeringen onder de loep nemen om te kijken of er nog verbeterpunten zijn? Dan ben je bij GeldXpert aan het juiste adres! Wij adviseren en helpen je graag!

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.