Nationale hypotheek garantie grens 2023

Nationale hypotheek garantie grens gaat flink omhoog

Komend jaar gaat de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) flink omhoog. De grens ligt vanaf volgend jaar op € 405.000. Dit jaar ligt de grens nog op € 355.000; een stijging van € 50.000 dus. Wat gaat dit in de praktijk betekenen?

 Wat houdt de NHG precies in?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zorgt voor extra zekerheid bij het afsluiten van een hypotheek of bij het verbouwen van een woning. Als je jouw hypotheekschuld niet meer kunt betalen door onvoorziene omstandigheden (denk aan het verliezen van een baan of een scheiding), dan neemt de NHG de restschuld van je over. De NHG zorgt ervoor dat kopers een lagere rente kunnen krijgen, maar biedt ook een vangnet voor het geval de huizenprijzen dalen. 

Waarom deze verhoging?

Maar waarom wordt deze verhoging doorgevoerd? Enig tijd wordt de NHG grens al jaarlijks verhoogd, maar niet fors genoeg, aldus Vereniging Eigen Huis. De kritiek heeft ervoor gezorgd dat de grens van 2023 op € 405.000 ligt. Dit bedrag ligt een stuk dichterbij de huidige gemiddelde koopsom van woningen in ons land. Door de NHG grens in één keer te verhogen naar deze koopsom, zouden starters meer kans maken op de woningmarkt. 

GeldXpert helpt je graag!

Zit je met vragen over de nieuwe NHG grens of over de regeling in het algemeen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag met al je vragen en voorzien je van 100% onafhankelijk advies. Je kunt contact met ons opnemen via het formulier op onze website. 

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.