GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Meer lenen hypotheek in 2023

Inhoudsopgave:

Wat zijn de hypotheeknormen voor 2023? Kunnen we in 2023 meer lenen voor onze hypotheek? Uit het jaarlijkse rapport van het Nibud blijkt inderdaad dat er volgend jaar iets meer leenruimte is op het gebied van hypothecaire leningen als er rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijgingen. Voor tweeverdieners telt vanaf volgend jaar het tweede inkomen ook volledig mee. 
Neem contact op

Meer hypothecaire leenruimte vanaf volgend jaar

Volgend jaar verwacht het CPB (Centraal Planbureau) een loonstijging van ongeveer 3,7%. Door deze verwachte loonstijging en de rente die nagenoeg gelijk is gebleven, kunnen de meeste huishoudens vanaf volgend jaar iets meer lenen voor hun hypotheek. De loonstijging en hoogte van de rente hebben invloed op deze leenruimte.

Het tweede inkomen gaat volledig meetellen

Bij bepaling van de maximale hypotheek mogen geldverstrekkers vanaf volgend jaar het tweede inkomen van bijvoorbeeld een partner meenemen. Dit jaar (2022), woog het tweede inkomen nog voor 90% mee.

Ook de studieschulden gaan anders meewegen

Ook de studieschulden gaan anders meewegen. Vanaf 2024 wil het kabinet overstappen naar een nieuwe methode die ervoor zorgt dat de leenruimte voor oud-studenten op een andere manier te bepalen. In het coalitieakkoord staat dat voor starters de huidige stand van de studieschuld bepalend gaat worden bij het aanvragen van een hypotheek. Dit moet oud-studenten die extra hebben afgelost meer ruimte bieden om te lenen.

GeldXpert helpt je graag!

Zit je met vragen over de leenruimte voor volgend jaar? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag met al je vragen en voorzien je van 100% onafhankelijk advies. Je kunt contact met ons opnemen via het formulier op onze website. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.