GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Kan ik dit huis kopen? Bereken het hier!

Inhoudsopgave:

Kan ik dit huis kopen? Een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen en waar jij wellicht ook mee rondloopt. Heb jij een (nieuw) huis op het oog? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of je dit huis en de bijbehorende zaken kunt financieren. Veelgestelde vragen zijn: 

  • Hoe weet je of je een huis kan kopen?
  • Heb ik eigen geld nodig om een huis te kopen?
  • Kan ik een huis kopen als ondernemer?
  • Ik ga samenwonen met mijn partner, kan ik meer lenen? 

In deze blog nemen wij jou mee door de bovenstaande onderwerpen en gaan we je alles vertellen over het kopen van een huis. Verder bieden we een eenvoudige rekentool aan, waarmee jij kan berekenen of je de woning (die jij graag wilt) kunt kopen. 

Hoe weet je of je een huis kan kopen?

Of jij het huis dat je voor ogen hebt kunt kopen, hangt af van enkele factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk het aankoopbedrag van de woning en jouw maandelijkse inkomen. Daarnaast spelen factoren als: ben je ondernemer, ga je samenwonen met je partner en heb je veel contracten of andere financiële verplichtingen een belangrijke rol. 

Heb ik eigen geld nodig om een huis te kopen?

Met eigen geld bedoelen we het geld dat je zelf tot beschikking hebt om te investeren in je woning. Dit kan spaargeld zijn, maar ook de overwaarde afkomstig uit je vorige woning. Een huis kopen zonder eigen inleg is vanaf 2018 verleden tijd, aangezien je te maken krijgt met ​ de kosten koper die bovenop de vraagprijs van de woning komt. Dit zijn bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten. 

Kan ik een huis kopen als ondernemer?

“Ik ben ondernemer, hoe zit het dan met het kopen van een huis?” Begrijpelijke vraag met een (gelukkig) niet zo ingewikkeld antwoord. Het aankoopproces werkt nagenoeg hetzelfde als bij iemand in loondienst. Het grote verschil zit hem alleen in het aantonen van je inkomen. 

Als ondernemer kun je namelijk geen kopie van je meest recente loonstrook aanleveren. Dit wordt ook wel de werkgeversverklaring genoemd. Vroeger zorgde dit er nog weleens voor dat ondernemers een minder hoge hypotheek konden krijgen, maar tegenwoordig kunnen ook ondernemers 100% van de woningwaarde lenen. Dit verschilt natuurlijk wel per geldverstrekker en hangt af van je persoonlijke situatie. 

Ga je samenwonen met je partner?

Als je gaat samenwonen met je partner dan kun je over het algemeen een hoger leenbedrag afsluiten, aangezien de geldverstrekker jullie inkomens samenvoegt. Het is natuurlijk wel belangrijk om onderling goede afspraken te maken over onder andere de inboedel en wie welk deel van de hypotheek betaalt.

Concluderend: kan ik dit huis kopen? Bereken het hieronder!

Omdat wij bij GeldXpert goed snappen dat er heel wat factoren komen kijken bij de aankoop van een huis, bieden wij jullie een tool aan waarmee je zelf eenvoudig kunt berekenen of je het huis van je dromen kunt betalen: 

Hulp en/of advies nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit, of heb je behoeften aan een verhelderend gesprek? Bij GeldXpert staan we voor je klaar. Je kunt ons contacteren via de contactpagina op onze website. 

 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.