GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Isolatie tips: 5 tips voor de isolatie van je woning

Inhoudsopgave:

Wil je je huis comfortabeler, energiezuiniger en duurzamer maken? Dan is isolatie een van de beste investeringen die je kunt doen. Met goede isolatie houd je de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Zo bespaar je op je energierekening en verminder je je CO2-uitstoot.

Bovendien verhoog je de waarde van je woning, kom je eerder in aanmerking voor de duurzaamheidskorting van de overheid en verbeter je je wooncomfort. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen? En welke soorten isolatie zijn er? In dit artikel geven we je 5 tips om je huis beter te isoleren. 

Tip 1: doe de isolatiecheck

Voordat je begint met isoleren, is het handig om te weten hoe goed je huis al geïsoleerd is. Zo kun je bepalen welke delen van je huis het meest baat hebben bij isolatie en welke maatregelen het meest effectief zijn. Je kunt een isolatiecheck doen op verschillende manieren:

  • Vul de isolatie-zelfscan in en krijg advies voor jouw situatie;
  • Neem contact op met het energieloket van je gemeente voor gratis en onafhankelijk advies over energiebesparing en isolatie;
  • Vraag een energieadviseur om een professionele inspectie van je woning en een persoonlijk isolatieplan. 

Tip 2: Begin met de grootste boosdoeners

Als je weet hoe goed je huis geïsoleerd is, kun je prioriteiten stellen. Het is slim om te beginnen met de delen van je huis waar de meeste warmte verloren gaat. Dat zijn meestal het dak, de gevel, de vloer en de ramen. 

Door deze delen goed te isoleren, kun je veel energie en geld besparen. Bovendien kun je in aanmerking komen voor subsidie als je minimaal twee isolatiemaatregelen neemt. 

Tip 3: Pak ook de kleine kieren en naden aan

Naast de grote delen van je huis, zijn er ook veel kleine kieren en naden waar warmte verloren kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan de brievenbus, de deuren, de ramen, de stopcontacten en de leidingen. 

Door deze kieren en naden af te dichten, kun je nog meer energie en geld besparen. Bovendien kun je veel van deze klussen gemakkelijk zelf doen, zonder veel kosten of moeite. Hier zijn enkele voorbeelden van eenvoudige maatregelen om je huis beter te isoleren:

  • Tochtstrips: Plak tochtstrips onder aan je deuren en langs je kozijnen om de kou buiten te houden;
  • Radiatorfolie: Plak radiatorfolie achter je radiatoren om de warmte te weerkaatsen naar de kamer in plaats van naar de muur;
  • Isolerende gordijnen: Hang isolerende gordijnen op om de warmte binnen te houden en de kou buiten. Kies voor dikke stoffen en sluit ze goed aan op de muur en de vloer;
  • Isolerende folie: Plak isolerende folie op je ramen om de warmte binnen te houden en de kou buiten. Kies voor folie die je makkelijk kunt aanbrengen en verwijderen.

Tip 4: Ventileer voldoende

Isolatie is belangrijk, maar ventilatie ook. Door te ventileren zorg je voor een gezond en fris binnenklimaat. Ventilatie voert namelijk het vocht en de CO2 af die je produceert door te ademen, te koken, te douchen en te wassen. 

Als je dit niet doet, kan dat leiden tot schimmel, vochtplekken en gezondheidsklachten. Ventilatie zorgt er ook voor dat je minder hoeft te stoken, omdat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht. 

Tip 5: Maak gebruik van subsidies en leningen

Isoleren is een slimme investering, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar om je te helpen bij de financiering. Zo kun je profiteren van lagere kosten, een hoger rendement en een kortere terugverdientijd. 

Een aantal bekende subsidies en leningen die je kunt aanvragen zijn:

  • ISDE: met deze subsidie kun je 30% van de kosten vergoed krijgen als je minimaal twee isolatiemaatregelen neemt;
  • Energiebespaarlening: met deze lening kun je tegen een gunstige rente en voorwaarden geld lenen om je huis te isoleren of te verduurzamen. Je kunt tot €71.000 lenen;
  • Verlaagd btw-tarief: Als je je huis laat isoleren door een erkend bedrijf, betaal je slechts 9% btw in plaats van 21%.

In gesprek met GeldXpert over verduurzaming van jouw woning? 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het financieren van de bovenstaande tips? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden tot verduurzaming van jouw woning en het achterhalen van je huidige energielabel? Wil je meer informatie, of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.