GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Interview GeldXpert: starters op de woningmarkt

Inhoudsopgave:

Je ouderlijk huis verlaten en starten op de woningmarkt is een bijzondere ervaring! Voor starters kan deze reis echter voelen als een doolhof van financiële termen, ondoorzichtige marktprocessen en onzekere economische vooruitzichten. Om je op weg te helpen hebben we een exclusief interview gehouden met een financieel adviseur van één van onze GeldXpert vestigingen. 

Met jarenlange ervaring in het begeleiden van starters naar hun eerste thuis, deelt hij waardevolle inzichten over de huidige staat van de woningmarkt, de valkuilen die je als starter wilt vermijden en de strategieën die je kunt inzetten om jouw kansen op succes te vergroten. 

Introductie Sadjdjan Souri:

Kan je kort iets over jezelf vertellen en jouw ervaring als hypotheekadviseur?

Ik ben Sadjdjan Souri, woonachtig in Sneek, getrouwd met Banachi. Samen hebben wij 2 dochters (13 en 5 jaar oud). Sinds 2013 ben ik werkzaam als financieel adviseur. Ik ben begonnen bij de Rabobank en sinds 2020 heb ik samen met Bangila Katri GeldXpert Sneek opgericht. 

Hoe zou je de huidige situatie voor starters op de woningmarkt omschrijven?

Volgens de media staat de woningmarkt onder druk, maar ondanks deze uitdagingen blijven starters huizen kopen. Dit jaar hebben we veel starters geholpen bij het kopen en financieren van hun droomwoningen en we verwachten dat deze trend zich volgend jaar voortzet vanwege het woningtekort in Nederland en de hoge huurprijzen. 

Tips voor starters op de woningmarkt: 

Wat zijn de belangrijkste eerste stappen voor een starter voordat ze op zoek gaan naar hun eerste huis?

Voordat starters hun eerste huis zoeken, moeten ze eerst weten wat hun maximale leenmogelijkheden zijn en welke maandelijkse lasten daarmee gepaard gaan.

Heb je ook financiële tips voor starters?

Welke ‘fouten’ zie je dat starters vaak maken? Wat kunnen ze hiervan leren?

Starters bieden vaak over alvorens ze een aankoopmakelaar inschakelen. Daarnaast kijken ze vaak naar woningen zonder eerst een financiële check gedaan te hebben. Op die manier weten ze niet wat ze maximaal kunnen lenen. Ook denken veel starters dat hun studieschuld een dwarsligger is tijdens het zoeken naar hun eerste woning, alleen is er vaak veel meer mogelijk dan ze denken.

Algemeen:

Welke subsidies, belastingvoordelen of andere financiële voordelen zijn beschikbaar voor starters op de woningmarkt?

Subsidies voor verduurzaming, startersleningen in sommige gemeenten, vrijstelling van overdrachtsbelasting en ouderlijke schenkingen zijn financiële hulpmiddelen voor starters op de woningmarkt. 

Wat zijn de verborgen kosten van het kopen van een huis waar een starter rekening mee moet houden?

De totale kosten voor de koper, waaronder taxatiekosten, notariskosten, borgtochtprovisie voor de Nationale Hypotheek Garantie en advies- en bemiddelingskosten, bedragen gemiddeld €6000,-. 

Wat zijn enkele slimme manieren om mijn hypotheek sneller af te betalen en rentekosten te minimaliseren?

Je kunt boetevrij extra aflossen van 10% tot 100%, afhankelijk van de geldverstrekker. In gesprek met ons bepalen we samen wat het handigst is: het verkorten van de looptijd of het verlagen van de maandelijkse lasten.

Kan ik in aanmerking komen voor een hypothecaire lening zonder vast contract?

Je kunt zeker in aanmerking komen voor een hypothecaire lening, zelfs zonder een vast contract, bijvoorbeeld als je een tijdelijk contract met intentie hebt of als flexwerker.

Kunnen mijn ouders helpen bij het financieren van mijn eerste woning en zo ja hoe zit dit precies? 

Ouders kunnen garant staan, als bank fungeren (familiehypotheek verstrekken), of schenkingen doen.

Wat is de meerwaarde van een hypotheekadviseur en met welke zaken kunnen zij mij helpen? 

Een onafhankelijk hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keuze. Deze adviseur bemiddelt verschillende geldverstrekkers, wat betekent dat ze verschillende voorstellen kunnen doen en vergelijken. Bovendien nemen ze al het papierwerk uit handen en zorgen ze voor een soepel verloop van het hele proces.

Het afsluiten van een hypotheek is geen eenvoudige zaak; het vereist maatwerk. Als je hier niet bedreven in bent, kunnen kleine fouten grote gevolgen hebben, aangezien een hypotheek meestal 30 jaar loopt.

Wat is de maximale hypotheek die ik kan krijgen als starter? 

Dit hangt af van je inkomen, de waarde van de woning, eventuele lopende kredieten en of je ouders bereid zijn garant te staan. 

Heb ik eigen geld nodig en hoeveel is dit? 

Indien vrijstelling overdrachtsbelasting nodig is, heeft een starter ongeveer €6000 als eigen geld nodig.

Afsluitend: 

Heb je een mooi voorbeeld van een starter die je succesvol geholpen hebt?

Een starter was al twee jaar bezig met het kopen van een huis, zonder succes. Nadat ze contact met ons opnam op aanbeveling van een kennis of vriend en haar wensen en eisen had gedeeld, hebben we in samenwerking met een aankoopmakelaar een zoekopdracht voor haar uitgezet. In juli 2023 vonden we haar droomwoning, maar deze was 30k duurder dan wat ze kon lenen. We hebben dit opgelost door de ouders garant te laten staan voor de lening, waardoor de klant de woning kon kopen.

Wat voor advies zou je elke starter willen geven?

Voordat jij een woning gaat bezichtigen, doe een financiële check en kom bij ons langs voor de tips voor je eerste bezichtiging. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.