GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Hypotheek versneld aflossen? Dit zijn de voor- en nadelen

Inhoudsopgave:

Je hypotheek versneld aflossen zorgt ervoor dat je hypotheekvrij en dus schuldenvrij bent. Veel huiseigenaren vinden dit een fijn vooruitzicht en hebben dan ook vaak als doel hun hypotheek versneld af te lossen, maar kan dit wel zomaar? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn hier de voor- en nadelen precies van? Dat en meer vertellen wij je in dit artikel.

Waarom je hypotheek versneld aflossen?

Als je een hypothecaire lening hebt, heb je een schuld bij de bank. Het volledig afbetalen van deze schuld geeft je een stuk vrijheid, rust en onafhankelijkheid. Extra aflossen is de laatste jaren erg populair geworden en steeds meer mensen willen versneld aflossen. Daarnaast kan extra aflossen ook fiscaal aantrekkelijk zijn, met name als de spaarrente laag is en de hypotheekrente relatief hoog. 

Kun je zomaar je hypotheek versneld aflossen?

Maar kun je zomaar je hypotheek versneld aflossen als je hier het geld voor hebt? Ja, in principe kun je jouw hypotheek dan versneld aflossen. Dit kun je eenmalig doen met een groot bedrag, of door maandelijks iets meer geld te betalen. Er zitten hier echter wel wat kanttekeningen aan: 

 • Hoeveel je extra kunt aflossen verschilt per hypotheekverstrekker. Vaak mag je tot 10% per kalenderjaar boetevrij aflossen;
 • Extra aflossen kan financiële gevolgen met zich meebrengen en is niet in elke situatie even handig. Een hypotheekadviseur kan jouw specifieke situatie duidelijk in kaart brengen;
 • Als je hypotheekschuld niet meer zo hoog is, is extra aflossen vaak extra interessant door de Wet Hillen. Deze wet zorgt voor extra belastingaftrek als je bijna geen hypotheekschuld meer over hebt. Deze wet wordt echter langzaam afgebouwd.

Hoeveel je extra kunt aflossen en hoe snel dit kan, hangt dus echt af van je hypotheekverstrekker. Raadpleeg de voorwaarden van jouw verstrekker om te kijken hoe het bij hen zit, of neem contact met je hypotheekverstrekker op. Wij kunnen je natuurlijk ook altijd voorzien van onafhankelijk hypotheekadvies. 

Wat zijn de voor- en nadelen van versneld aflossen? 

Je hypotheek versneld aflossen klinkt voor veel mensen als muziek in de oren, maar wat zijn de voor- en nadelen precies en is het voor iedereen wel zo’n verstandig idee? 

Voordelen versneld aflossen: 

 • Je bespaart op rente: als je eerder aflost en je hypotheek bijvoorbeeld 5 jaar eerder afbetaalt, dan bespaar je jezelf 5 jaar aan rente;
 • De kans op restschuld bij de verkoop van je huis is een stuk kleiner;
 • Je bespaart belasting, vooral als je meer dan €50.000 aan spaargeld, beleggingen of ander box 3-vermogen hebt;
 • Je maandlasten worden lager, omdat je minder rente betaalt. 

Nadelen versneld aflossen:

 • Je moet een deel van je financiële buffer inleveren;
 • Versneld aflossen kan financiële gevolgen met zich meebrengen. Bespreek dit met een hypotheekadviseur;
 • Als je verhuisplannen hebt in de toekomst kun je beter niet versneld aflossen omdat je dan je overgangsrecht minder maakt;
 • Als er geen woningschuld meer is, ga je meer belasting betalen door het eigen woning forfait.

Het is belangrijk om te weten dat extra aflossen niet altijd voordelig is en dat het fiscale en financiële gevolgen kan hebben. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar de voor- en nadelen van extra aflossen voordat je deze beslissing neemt.

Extra aflossen voordelig voor jou? Kom er samen met ons achter!

Is extra aflossen voordelig voor jou? Die vraag kun je misschien moeilijk zelf beantwoorden. Dan helpen wij je graag uit de brand! Bij GeldXpert voorzien we je van 100% onafhankelijk advies wat jou weer verder helpt! Benieuwd naar de mogelijkheden, of heb je vragen? Je kunt contact opnemen met een vestiging bij jou in de buurt. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.