GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Hypotheek veranderingen 2024: dit moet je weten komend jaar

Inhoudsopgave:

Ieder jaar verandert er wel iets aan de regels rondom het aanvragen van je maximale hypotheek. Ook dit jaar is dat niet anders. Om je hier een duidelijk overzicht van te geven hebben we hieronder de belangrijkste hypotheek veranderingen voor 2024 voor je opgesomd. Op die manier weet jij waar je komend jaar rekening mee moet houden. 

Wat zijn de belangrijkste hypotheek veranderingen in 2024?

De NHG grens gaat omhoog

De NHG grens gaat omhoog van €405.000 in 2023 naar €435.000 in 2024. Dit betekent dat je een hogere hypotheek kunt krijgen met een lagere rente en een vangnet voor als je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Extra leenruimte voor alleenstaande

Ben je vrijgezel en wil je alleen een huis kopen? Dit wordt volgend jaar een stuk makkelijker aangezien ook de leenruimte voor alleenstaande wordt verruimd. Verdien je meer dan €28.000 per jaar?  Dan kun je volgens de nieuwe regels €16.000 meer lenen.

Energielabels gaan een belangrijkere rol spelen

Energielabels gaan een belangrijkere rol spelen bij het bepalen van je maximale hypotheek in 2024. Hoe energiezuiniger je woning is, hoe meer je kunt lenen boven op je reguliere hypotheek. Dit kan oplopen tot €50.000 extra voor een woning met het hoogste energielabel (A++++ met garantie). Ook kun je meer lenen voor energiebesparende maatregelen, tot maximaal 6% van de woningwaarde

Vrijstelling van overdrachtsbelasting omhoog

Ook de vrijstelling van de overdrachtsbelasting gaat volgend jaar omhoog van €400.000 naar €510.000 voor starters en doorstromers onder de 35 jaar die hier nog niet eerder gebruik van hebben gemaakt. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de eerste €510.000 van de koopsom van je woning, als je aan de voorwaarden voldoet.

Belastingvrij schenken definitief van de baan

Van de zogenaamde jubelton, waarmee je eenmalig tot €106.671 belastingvrij kon schenken, hebben we afgelopen jaar al afscheid moeten nemen. Dit jaar kon je nog schenken tot  € 28.947, maar vanaf 1 januari 2024 is het schenken definitief van de baan. Schenken blijft echter wel mogelijk, maar dan met een lager bedrag, namelijk €6633

Wat betekenen deze veranderingen voor jou?

Wat betekenen deze veranderingen precies voor jouw situatie? Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag met al je vragen en voorzien je van 100% onafhankelijk advies. Je kunt contact met ons opnemen via het formulier op onze website. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.