GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Meer lenen hypotheek in 2023

Inhoudsopgave:

Hypotheek 2023. Wat gaat er veranderen?

Het is alweer 2023! Ook dit jaar zullen er een aantal veranderingen doorgevoerd worden die impact kunnen hebben op jouw maximale hypotheek. Om je een duidelijk overzicht te geven van deze veranderingen hebben we ze hieronder voor je op een rijtje gezet. 

De NHG grens wordt verhoogd 

De NHG grens wordt dit jaar verhoogd naar € 405.000. Afgelopen jaar (2022) lag deze grens op €355.000. Het is niet ongebruikelijk dat de NHG grens wordt verhoogd. Dit gebeurt eigenlijk elk jaar. Vereniging Eigen Huis heeft er echter voor gepleit dat de grens dit jaar fors wordt verhoogd met maar liefst €55.000. Dit bedrag ligt dichter bij de actuele gemiddelde koopsom van de woningen in ons land. Door de NHG grens fors te verhogen naar deze koopsom, zouden starters meer kans maken op de woningmarkt. 

De startersvrijstelling wordt verhoogd

De startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting wordt dit jaar van €400.000 naar €440.000 verhoogd. Doordat de huizenprijzen afgelopen jaren flink zijn gestegen, is het steeds lastiger geworden om in aanmerkingen te komen voor de startersvrijstelling. Door de grens dit jaar te verhogen, komen starters eerder in aanmerking voor deze vrijstelling. Deze vrijstelling geldt ook voor doorstromers onder de 35 jaar die nog geen gebruik hebben kunnen maken van deze vrijstelling.

De Jubelton wordt verlaagd

Terwijl de NHG grens en startersvrijstelling worden verhoogd, wordt de Jubelton dit jaar verlaagd. De Jubelton is in het leven geroepen om belastingvrij geld te schenken aan bijvoorbeeld je kinderen voor de aankoop van een woning of een schuldaflossing. Dit jaar wordt deze schenkingsvrijstelling verlaagd van €106.671 naar €28.947. Vanaf 2024 verdwijnt de regeling zelfs helemaal. Er is een mogelijkheid om nog volledig gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Wil je weten hoe dit werkt? Neem dan contact met ons op. 

Het tweede inkomen gaat volledig meewegen

Wil je gaan samenwonen met je partner? Dan kun je vanaf dit jaar volledig gebruiken maken van het tweede inkomen. Het tweede inkomen gaat dit jaar namelijk volledig meewegen bij de aanvraag van een hypotheek. Dit is natuurlijk goed nieuws want hierdoor ligt jullie maximale hypotheek hoger en kunnen jullie meer lenen. 

Een hypotheek aanvragen in 2023? Wij helpen je graag! 

Dit zijn de belangrijkste veranderingen die dit jaar doorgevoerd zullen worden omtrent hypotheken. Heb je hulp of verdere toelichting nodig? Bij GeldXpert helpen we je graag! Neem hiervoor contact met ons op via het formulier op onze website.  

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.