GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Hoe lang duurt het afsluiten van een hypotheek?

Inhoudsopgave:

Het afsluiten van een hypotheek is voor veel mensen een belangrijke stap in hun leven. Het kopen van een huis is namelijk een grote investering die natuurlijk altijd wat spanning met zich meebrengt. Hoe lang duurt het afsluiten van een hypotheek? En welke invloed heb jij als koper op dit proces? Op die vragen krijg je in dit artikel antwoord. 

Hoe lang duurt het afsluiten van een hypotheek gemiddeld?

Hoe lang het afsluiten van een hypotheek gemiddeld duurt, hangt helemaal af van de verstrekker waar je de lening afsluit. Het afsluiten van een hypotheek is vaak een complex proces, waarbij verschillende partijen en documenten betrokken zijn.

Hierdoor kan het soms enige tijd duren voordat alles geregeld is. Toch zijn er enkele factoren die invloed kunnen hebben op de duur van het proces. 

Wat zijn de stappen bij het afsluiten van een hypotheek?

Wat zijn de stappen die je doorloopt bij het afsluiten van een hypotheek en hoeveel tijd nemen deze stappen in beslag? Ook dit hangt vaak af van de verstrekker bij wie je de hypotheek afsluit. Een deel heb je echter ook zelf in de hand. Over het algemeen komen de volgende stappen terug: 

  • Nadenken en verkennen;
  • Het oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur;
  • Zoeken naar je droomwoning;
  • Hypotheekadviseur inschakelen;
  • Hypotheek adviesgesprek;
  • Rapportage en offerte;
  • Goedkeuring;
  • Notaris inlichten.

Wat kan invloed hebben op de snelheid?

Doorgaans gaat het afsluiten van een hypotheek al vrij snel. Echter, soms kunnen er situaties optreden die het proces vertragen, denk aan de geldverstrekker, de adviseur door wie je wordt geholpen, de notaris, maar het kan ook aan jezelf liggen. Vaak duurt het afsluiten van een hypotheek wel drie tot zes weken. 

Tijdens het afsluiten kunnen er allemaal onverwachte situaties ontstaan. Als er onverwachts iets gebeurt met de woning die je wilt kopen of met je inkomen, dan kan het allemaal wat langer duren. 

Hoe kan ik het afsluiten van een hypotheek versnellen?

Kun je het afsluitproces versnellen? Heb jij bijvoorbeeld niet drie tot zes weken de tijd, wat zijn dan de mogelijkheden? Allereerst is het gewoon belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg dat je alle benodigde documenten hebt verzameld en dat je op tijd start met je hypotheekaanvraag. 

Ook is het verstandig een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Deze vergelijkt samen met jou verschillende geldverstrekkers en brengt jouw financiële situatie duidelijk in kaart. Een hypotheek afsluiten is een zorgvuldig proces waar je geen haastklus van moet maken. Onze beste tip is dus: begin op tijd met je aanvraag, zorg dat je goed voorbereid bent en schakel een onafhankelijke adviseur in. 

Veelgestelde vragen rondom dit onderwerp

Kan ik een hypotheek afsluiten zonder vast contract?

Ja, het is mogelijk. Als je nog geen vast contract hebt, kan een intentieverklaring van je werkgever helpen bij het aanvragen van een hypotheek en je kans van slagen vergroten. Met deze intentieverklaring laat je werkgever zien dat hij van plan is om je in de toekomst een vast contract aan te bieden. 

Kan ik een hypotheek afsluiten zonder eigen geld?

Vanaf 1 januari 2018 is het niet meer toegestaan om een hypotheek af te sluiten zonder eigen geld. Wel is het nog steeds mogelijk om geld te lenen zonder eigen inbreng. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een schenking, bijvoorbeeld van ouders, of door het afsluiten van een extra lening naast de hypotheek.

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.