GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Geld lenen bij familie voor hypotheek

Inhoudsopgave:

Als het gaat om het kopen van een huis, is het verkrijgen van een hypotheek vaak de eerste stap om de financiën rond te krijgen. Maar wat als je niet in aanmerking komt voor een traditionele hypotheek of als je gewoonweg geen zin hebt in de rompslomp en kosten die gepaard gaan met het aanvragen van een hypotheek bij een bank? In dat geval kan geld lenen bij familieleden voor een hypotheek een interessant alternatief zijn. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van deze optie bespreken en enkele tips geven om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Voordelen van lenen bij familie

1. Flexibiliteit: 

Eén van de grootste voordelen van lenen bij familie is de flexibiliteit die het biedt. In tegenstelling tot een bank, kun je met je familieleden onderhandelen over de voorwaarden van de lening. Dit kan resulteren in een lagere rente, een langere looptijd of zelfs de mogelijkheid om af te wijken van de normale gang van zaken bij het afsluiten van een hypotheek

2. Snelle goedkeuring:

In tegenstelling tot een bank, waar het aanvragen van een hypotheek vaak weken of zelfs maanden kan duren, kan het lenen van geld bij familie veel sneller gaan. Als je eenmaal overeenstemming hebt bereikt met je familieleden over de voorwaarden, kan het geld binnen enkele dagen beschikbaar zijn.

3. Geen kredietcontrole: 

Tot slot is er vaak geen kredietcontrole. Dit betekent dat je niet hoeft te voldoen aan de strenge kredietvereisten die banken hanteren.

Nadelen van lenen bij familie

1. Emotionele belasting: 

Het lenen van geld bij familie kan de familierelaties onder druk zetten. Geldzaken kunnen gevoelig liggen en het kan leiden tot spanningen en conflicten binnen de familie. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren en ervoor te zorgen dat beide partijen zich comfortabel voelen met de lening.

2. Risico’s: 

Net als bij elke andere lening, zijn er risico’s verbonden aan het lenen van geld bij familie. Wat als je niet in staat bent om de lening terug te betalen? Dit kan leiden tot financiële problemen en spanningen binnen de familie. Het is belangrijk om een duidelijk terugbetalingsplan op te stellen en ervoor te zorgen dat je realistisch bent over je financiële mogelijkheden.

Neem het terugbetaal risico bij overlijden goed door

Als je een familiehypotheek aangaat, dan is het ook belangrijk om stil te staan bij een eventueel overlijden van de geldverstrekker. Mocht de geldverstrekker overlijden, dan vererft de hypotheek (vordering). Dit gebeurt natuurlijk niet als er andere afspraken zijn gemaakt tussen jullie. Mochten jullie er zelf niet helemaal uitkomen? Dan kunnen we bij GeldXpert natuurlijk altijd ondersteunen. 

In gesprek met GeldXpert over de mogelijkheden?

Het lenen van geld bij familie voor een hypotheek kan een interessant alternatief zijn voor een traditionele banklening. Het biedt flexibiliteit, snelle goedkeuring en vermijdt de strenge kredietcontroles. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en ga je graag eerst in gesprek met een hypotheekadviseur? Dan helpen we je bij GeldXpert graag verder! Wil je meer informatie, of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website. 

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.