GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Familiehypotheek

Inhoudsopgave:

Familiehypotheek, de bank als enige wat is dit en waarom zou ik hiervoor kiezen?

Als je overweegt een hypotheek af te sluiten, dan is de bank vaak de eerste geldverstrekker waar je aan denkt. Wist je echter dat jouw ouders of andere familieleden ook kunnen dienen als geldverstrekkers? Dit kan met de zogenoemde ‘familiehypotheek’. Deze hypotheekvorm is vrij onbekend en brengt vaak de nodige vragen met zich mee, zoals:

  • Wat houdt een familiehypotheek exact in?
  • Werkt dit hetzelfde als een normale hypotheek?
  • Waarom zou ik voor een familiehypotheek kiezen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Is een familiehypotheek veilig?

Goede voorlichting is erg belangrijk, zeker als het aankomt op hypothecaire leningen. In dit artikel nemen wij de familiehypotheek onder de loep om jou alle belangrijke- en relevante informatie te verstrekken. Laten we eerst eens kijken wat een familiehypotheek precies inhoudt

Wat houdt de familiehypotheek exact in?

Een familiehypotheek is een lening, waarbij een familielid een ander familielid helpt bij het financieren van een woning. Hierbij kun je denken aan een ouder die zijn/haar kind helpt bij het financieren van een woning. Deze hypotheek kan bijvoorbeeld naast een reguliere hypotheek worden afgesloten, omdat je nog net wat extra geld nodig hebt. 

Werkt dit hetzelfde als een ‘normale’ hypotheek?

Een familiehypotheek is in feite hetzelfde als een normale hypotheek, alleen ligt het verschil hem in degene die het geleende bedrag verstrekt. Bij een normale hypotheek verstrekt een bank zoals de ING of ABN-Amro dit bedrag, maar bij een familiehypotheek kan dit bedrag volledig of gedeeltelijk worden verstrekt door een ouder of ander familielid. Het onderpand van de lening is de woning. 

Waarom zou ik een familiehypotheek afsluiten?

Zoals het er nu voorstaat (februari 2022), blijven de huizenprijzen stijgen en wordt het steeds lastiger om aan een woning te komen. Ook blijven de hypotheeknormen grotendeels gelijk, waardoor er meer eigen geld nodig is als je een huis wilt kopen. 

Zet je jouw eerste stappen op de woningmarkt en is de hypotheek die je hebt berekend niet voldoende om in te trekken in jouw droomwoning? Dan kan een familielid je helpen met de financiering van deze woning. Deze financiering kan naast, of als vervanging van de reguliere hypotheek, worden afgesloten. Een familielid kan dus een gedeelte financieren of de volledige lening op zich nemen. 

Hoe zit het met de hypotheekvoorwaarden?

Ga je gebruik maken van een familiehypotheek? Dan dien je de hypotheekvoorwaarden zelf op te stellen. Deze voorwaarden bepaal je onderling. Hierbij kun je denken aan het te lenen bedrag, de looptijd, de rente etc. Het is belangrijk dat je deze voorwaarden goed doorneemt en ze vervolgens vastlegt bij de notaris. 

Wat zijn de voor- en nadelen?

De familiehypotheek brengt enkele interessante voordelen met zich mee. Zo heb je meer vrijheid bij het opstellen van onderlinge voorwaarden en wordt de schenking, van bijvoorbeeld de ouders, niet meegenomen in de maximale hypotheek van de zoon of dochter. 

Voordelen familiehypotheek:

  • Afspraken over de voorwaarden kunnen op een heel andere manier worden gemaakt;
  • De kans is groot dat je minder rente betaalt door de lage rente op het spaargeld van de geldverstrekker;
  • De schenking wordt niet meegenomen in de maximale hypotheek van bijvoorbeeld de zoon of dochter.

Zijn er ook nadelen?

Naast de vele voordelen die een familiehypotheek biedt, zijn er ook enkele nadelen. Deze zullen we hieronder voor je opsommen:

  • Er is vaak weinig ondersteuning bij het afsluiten en beheren van de lening;
  • De geldverstrekkende partij kan niet langer vrij over zijn of haar geld beschikken. Bedenk vooraf dus eerst goed of je zonder dit spaargeld kan. 

Is een familiehypotheek veilig?

Een familiehypotheek is volkomen veilig mits de juiste afspraken worden gemaakt. Banken vinden het belangrijk dat er voldoende- en de juiste voorlichting wordt gegeven. Zoals we eerder hebben besproken onder het kopje nadelen, is, is er weinig ondersteuning bij het afsluiten en beheren van de lening. 

Hulp en/of advies nodig?

Vind je familiehypotheken maar een lastig onderwerp en wil je hierin het juiste advies en/of de juiste hulp krijgen? Dan is GeldXpert dé partij die je nodig hebt. Wij begeleiden en adviseren over hypotheken, verzekeringen en verschillende vertakkingen daarvan. Heb je vragen of behoeften aan een oriëntatiegesprek? Neem dan contact op met een GeldXpert vestiging bij jou in de buurt.

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.