Familiehypotheek

familiehypotheek

Familiehypotheek, wat is dit en waarom zou ik hiervoor kiezen?

De naam familiehypotheek geeft een beetje een vertekend beeld, aangezien het géén hypotheek is, maar een lening. Daarnaast kun je een familiehypotheek ook afsluiten bij jouw werkgever of jouw buurman/vrouw en hoeft dit dus niet per se een familielid te zijn.

 

De familiehypotheek is vrij onbekend en brengt vaak de nodige vragen met zich mee, zoals:

 

 • Wat houdt een familiehypotheek exact in?
 • Werkt dit hetzelfde als een normale hypotheek?
 • Waarom zou ik voor een familiehypotheek kiezen?
 • Wat zijn de voor- en nadelen?
 • Is een familiehypotheek veilig?
 

Goede voorlichting is erg belangrijk, zeker als het aankomt op hypothecaire leningen. In dit artikel nemen wij de familiehypotheek onder de loep om jou alle belangrijke- en relevante informatie te verstrekken. Laten we eerst eens kijken wat een familiehypotheek precies inhoudt

 

Wat houdt de familiehypotheek exact in?

Een familiehypotheek is een lening, waarbij bijvoorbeeld een familielid, buurman of goede vriend helpt bij het financieren van een woning. Een voorbeeld hiervan is een ouder die zijn/haar kind helpt bij het financieren van een woning. Deze hypotheek kan bijvoorbeeld naast een reguliere hypotheek worden afgesloten, omdat je nog net wat extra geld nodig hebt. 

 

Werkt dit hetzelfde als een ‘normale’ hypotheek?

Een familiehypotheek is in feite hetzelfde als een normale hypotheek, alleen ligt het verschil hem in degene die het geleende bedrag verstrekt. Bij een normale hypotheek verstrekt een bank zoals de ING of ABN-Amro dit bedrag, maar bij een familiehypotheek kan dit bedrag volledig of gedeeltelijk worden verstrekt door een ouder of ander familielid. Het onderpand van de lening is de woning. 

 

Waarom zou ik een familiehypotheek afsluiten?

Zoals het er nu voorstaat (februari 2022), blijven de huizenprijzen stijgen en wordt het steeds lastiger om aan een woning te komen. Ook blijven de hypotheeknormen grotendeels gelijk, waardoor er meer eigen geld nodig is als je een huis wilt kopen. 

Zet je jouw eerste stappen op de woningmarkt en is de hypotheek die je hebt berekend niet voldoende om in te trekken in jouw droomwoning? Dan kan een familielid je helpen met de financiering van deze woning. Deze financiering kan naast, of als vervanging van de reguliere hypotheek, worden afgesloten. Een familielid kan dus een gedeelte financieren of de volledige lening op zich nemen. 

 

Hoe zit het met de hypotheekvoorwaarden?

Ga je gebruik maken van een familiehypotheek? Ook dan dien je de hypotheekvoorwaarden zelf op te stellen. Deze voorwaarden bepaal je onderling. Hierbij kun je denken aan het te lenen bedrag, de looptijd, de rente etc. Het is belangrijk dat je deze voorwaarden goed doorneemt en ze vervolgens vastlegt bij de notaris. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen?

De familiehypotheek brengt enkele interessante voordelen met zich mee. Zo heb je meer vrijheid bij het opstellen van onderlinge voorwaarden en wordt de schenking, van bijvoorbeeld de ouders, niet meegenomen in de maximale hypotheek van de zoon of dochter. 

 

Voordelen familiehypotheek:

 • Afspraken over de voorwaarden kunnen op een heel andere manier worden gemaakt;
 • De kans is groot dat je minder rente betaalt door de lage rente op het spaargeld van de geldverstrekker;
 • Bij een familiehypotheek is de rente ook aftrekbaar;
 • De schenking wordt niet meegenomen in de maximale hypotheek van bijvoorbeeld de zoon of dochter.
 

Zijn er ook nadelen?

Naast de vele voordelen die een familiehypotheek biedt, zijn er ook enkele nadelen. Deze zullen we hieronder voor je opsommen:

 • Er is vaak weinig ondersteuning bij het afsluiten en beheren van de lening;
 • De geldverstrekkende partij kan niet langer vrij over zijn of haar geld beschikken. Bedenk vooraf dus eerst goed of je zonder dit spaargeld kan. 
 

Is een familiehypotheek veilig?

Een familiehypotheek is volkomen veilig, mits de juiste afspraken worden gemaakt. Een goede vastlegging is essentieel. Laat je hierin dus ook goed adviseren. Wij helpen je daar graag bij. Banken vinden het belangrijk dat er voldoende- en de juiste voorlichting wordt gegeven. Zoals we eerder hebben besproken onder het kopje nadelen, is is er weinig ondersteuning bij het afsluiten en beheren van de lening, maar als je goede begeleiding hebt gevonden, kan hier veel voordeel uit worden gehaald. 

 

Hulp en/of advies nodig?

Vind je familiehypotheken maar een lastig onderwerp en wil je hierin het juiste advies en/of de juiste hulp krijgen? Dan is GeldXpert dé partij die je nodig hebt. Wij begeleiden en adviseren over hypotheken, verzekeringen en verschillende vertakkingen daarvan. Heb je vragen of behoeften aan een oriëntatiegesprek? Neem dan contact op met een GeldXpert vestiging bij jou in de buurt.