GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.

Extra hypotheek aflossen: is dat verstandig?

Inhoudsopgave:

Mensen die geld overhouden,  lossen vaak extra af op hun hypotheek. Door extra hypotheek af te lossen, verlaag je niet alleen je maandelijkse lasten, maar ook de totale kosten van je hypotheek. In dit artikel zullen we bespreken waarom het aflossen van je hypotheek een slimme zet kan zijn, wanneer dit eventueel minder verstandig is en hoe je dit op een effectieve manier kunt doen.

Waarom extra aflossen?

Waarom zou je extra aflossen willen overwegen als je een hypothecaire lening hebt? Hieronder nemen we de verschillende punten met je door: 

1. Lagere maandelijkse lasten

Eén van de belangrijkste voordelen van het extra aflossen van je hypotheek, is het verlagen van je maandelijkse lasten. Door het aflossen van een deel van je hypotheekschuld, verklein je het bedrag waarover je rente betaalt. Hierdoor zal je maandelijkse hypotheeklast dalen, waardoor er meer ruimte ontstaat in je budget voor andere uitgaven of om te sparen.

2. Besparen op rentekosten

Naast het verlagen van je maandelijkse lasten, zorgt extra aflossen ook ervoor dat je minder rente betaalt over de gehele looptijd van je hypotheek. Stel je voor dat je een hypotheek hebt met een looptijd van 30 jaar en een rentepercentage van 3%. Door extra af te lossen, verklein je de totale schuld en daarmee ook het bedrag waarover je rente betaalt. Dit kan resulteren in duizenden euro’s aan besparingen op de lange termijn.

3. Minder afhankelijk van je maandelijkse inkomen

Het aflossen van je hypotheek geeft je ook een gevoel van financiële vrijheid. Door het verlagen van je schuldenlast, ben je minder afhankelijk van je maandelijkse inkomen om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Dit geeft je de mogelijkheid om meer keuzevrijheid te hebben in hoe je je geld besteedt en om je financiële doelen sneller te bereiken.

Oke, maar is extra aflossen altijd een goed idee? 

Maar is extra aflossen altijd een goed idee? In de meeste gevallen wel. Het levert je in de meeste gevallen direct lagere maandlasten op en het kan meer zekerheid voor de toekomst bieden. Wil je weten of extra aflossen in jouw geval voordelig is? Wij gaan graag met je in gesprek op een van onze kantoren om jouw specifieke situatie in kaart te brengen. 

Let op: ga je verhuizen?

Ga je verhuizen? Dan is het misschien minder verstandig extra af te lossen. Dit omdat je dan een lage rente aflost tegen straks misschien een nieuwe hogere rente als je bij moet lenen. Tevens is het zonde om een oude aflosvrije lening af te lossen omdat je dat niet meer met renteaftrek terug kunt krijgen .

Neem contact met ons op

In gesprek met GeldXpert over de mogelijkheden tot extra aflossen en de specifieke voordelen die hier voor jou bij komen kijken? Wij helpen je graag verder! Wil je meer informatie, of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website.

GeldXpert

GeldXpert

GeldXpert is een samenwerkingsverband tussen advieswinkels op het gebied van geldzaken. Hypotheken en verzekeringen zijn de voornaamste zaken waarover advies gegeven wordt. In elke GeldXpert vestiging werken goed opgeleide financieel adviseurs met verstand van zaken.

Artikelen die je wellicht ook interessant vindt:

Kom langs bij jouw GeldXpert

Ben je op zoek naar hypotheekadvies, een lening, advies op gebied van verzekeringen of heb je een andere financiële vraag? Bij de adviseurs van GeldXpert ben je aan het juiste adres.

 

Voor meer informatie over jouw GeldXpert, klik je op de vestiging op de kaart hier rechts.

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Geld besparen?

Veel dingen worden momenteel een stuk duurder denk aan gas, elektriciteit, brandstof en boodschappen. Het is altijd goed om te kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij delen graag onze 8 beste bespaartips met je. Schrijf je hiernaast in voor onze GeldXpert nieuwsbrief en wij delen ze direct gratis met je.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.