GeldXpert bij jou in de buurt?
Search
Close this search box.
Geld lenen

Geld lenen

Soms heb je als consument geld nodig dat je nu nog niet hebt, maar pas in de toekomst krijgt of verdient. Als je weet dat je het later terug kunt betalen, kun je geld lenen tegen betaling. Je sluit dan een lening af met rente. Een lening betekent hetzelfde als krediet. 

Geldlening is vaak consumptief krediet

Er zijn verschillende soorten geldleningen. Ben je consument (geen bedrijf of instelling e.d.) dan gaat het bijna altijd om een zogenaamd consumptief krediet. Dit is een lening met als leendoel een consumptieve besteding. Vergeet deze banktermen even en denk gewoon aan:

  • een eenmalige aankoop zoals een auto, koelkast, wasmachine en dergelijke;
  • extra financiële ruimte voor een langere periode.
 

Het consumptief krediet kost je altijd geld in de vorm van rente. Wanneer je de lening moet terugbetalen, hangt af van de looptijd en het soort consumptief krediet. De twee belangrijkste soorten zijn het aflopende en doorlopende krediet.

Persoonlijke lening is aflopend krediet en moet je terugbetalen 

Bij een aflopend krediet moet je de lening binnen een vooraf afgesproken looptijd terugbetalen. Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. Bij deze vorm van consumptief krediet staan vast:

  • leensom;
  • rente;
  • looptijd.
 

Een voorbeeld van een aflopend krediet is de vaak aangeboden persoonlijke lening.


Rood staan is doorlopend krediet en moet je terugbetalen 

Je kunt ook afspreken dat je doorlopend geld kunt lenen en weer terug betaalt. Heb je een betaalrekening bij de bank dan noemen we dat rood staan (in de rode cijfers). Wat je dan afspreekt, is een kredietlimiet. De kredietlimiet is het maximumbedrag dat je mag lenen.

Hierbij bepaal je verder zelf hoeveel en wanneer je leent, natuurlijk met als maximum de kredietlimiet. Je kan het geleende bedrag altijd aflossen en wil je eenmaal afgeloste bedragen weer opnemen, dan kan dat ook. Hierbij staan alleen vast:

  • maximale leensom;
  • rente.

Geld lenen of consumptief krediet regelen

Wil je hier meer over weten of gelijk geld lenen? 
Neem dan contact met ons op.

 

Geld lenen

Soms heb je als consument geld nodig dat je nu nog niet hebt, maar pas in de toekomst krijgt of verdiend. Als je weet dat je het later terug kunt betalen, kan je geld lenen tegen betaling. Je sluit dan een lening af met rente. Een lening betekent hetzelfde als krediet.

Lening restschuld

Heb je jouw huis moeten verkopen met verlies, dan zit je vaak met een restschuld. Hiervoor kan je een speciale lening afsluiten. De bankterm is restschuldfinanciering.

Spaarrekeningen

Een spaarrekening is simpel te openen bij de bank waar je al een betaalrekening hebt. Maar is dat dan altijd jouw ideale spaarrekening?

Betaalrekeningen

De meeste ouders openen voor hun kinderen een spaarrekening bij de bank waar ze zelf hun bankzaken hebben geregeld. Dit wordt dan later omgezet naar een betaalrekening. De kans is dus groot dat jij als lezer al een betaalrekening hebt. Waarom moeten wij jou dan helpen met betaalrekeningen?

Vestigingen

GeldXpert Beverwijk

GeldXpert Sneek

GeldXpert Burgum / Noordoost-Friesland

GeldXpert Heerenveen

GeldXpert Hoogeveen

GeldXpert Oud-Beijerland

GeldXpert Alkmaar / Zaanstreek

GeldXpert Heerhugowaard

GeldXpert Schagen

GeldXpert Houten

GeldXpert Nieuwegein

GeldXpert Vianen

GeldXpert Utrecht

GeldXpert Maarssen

GeldXpert Vleuten

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglijst en mis niets meer over de ontwikkelingen op de financiële markt.